Spanje is een land met een diversiteit aan culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Prachtige stranden, rustige en bruisende badplaatsen, mooie steden, leuke dorpjes en een schitterend achterland; Spanje is een vakantieplek voor iedereen.


Spanje is een land op het Iberisch schiereiland in het zuidwesten van Europa. Tot Spanje behoren oa ook de eilandengroep Balearen (in de Middenlandse Zee) en de Canarische eilanden (in de Atlantische Oceaan). Het Spaanse landschap bestaat vooral uit plateaus (bv de spaanse hoogvlakte) en bergketens (zoals de Pyreneeen en de Sierra Nevada). Spanje is een van de bergachtigste landen van het Europese continent. Enkele belangrijke rivieren in het land zijn de Taag, de Ebro en de Duero.

De Balearen bestaan uit 6 eilanden, waaronder Majorca, Minorca, Ibiza en Formentera.

De Canarische eilanden bestaan uit 7 grote eilanden en 6 kleinere. De grote eilanden zijn El Hierro (Ferro), Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, Lanzarote, La Palma en Tenerife.

Spanje heeft diverse klimaten; de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat,  het centrale binnenland heeft een landklimaat, en het noorden en noordwesten hebben een zeeklimaat.

Spanje is een ideaal land voor een vakantie met veel zon en warmte, maar ook zeer geschikt voor de wintersport en om te overwinteren. In de Pyreneeen, in het noorden en in de Sierra Nevada kunnen in de wintermaanden wintersportactiviteiten beoefend worden. In het voorjaar kun je op bepaalde plekken zelfs een wintersport en een zonvakantie tegelijk hebben (je kunt dan bv gaan skieen in de Sierra Nevada en overnachten langs de kust ten zuiden van de bergen); in die periode zijn temperatuurverschillen van 20 graden of meer mogelijk binnen een uur rijden. Als "overwinter-plek" zijn de Costa Blanca en de Costa del Sol erg geschikt vanwege hun milde klimaat tijdens de wintermaanden (zo'n 15-18 graden). In de wintermaanden is het op de Canarische Eilanden vaak lenteachtig, maar hou er rekening mee dat slecht weer zeker niet uit te sluiten is. In het uiterste zuiden van Spanje en op de Canarische eilanden is het over het algemeen het vroegste warm. Zo rond maart kan de temperatuur daar al de 25 graden aantikken. Voor het grootste deel van het land geldt dat het vanaf mei bijna overal warm is/wordt en die periode duurt tot september/oktober (afhankelijk van het gebied). Hittegolven komen in bepaalde delen van Spanje in de zomermaanden met regelmaat voor. In centraal-Spanje en langs alle costa's is er kans op hittengolven met temperaturen rond of boven de 40 graden.

Spanje heeft een kustlijn van zo'n 5000km. De spaanse kusten (costa's) zijn verdeeld in 2 grote delen onderbroken door Portugal.

 • De Oost- en Zuidkust.
  Omvat het oosten tot het zuiden en grenst aan zowel de Middelandse Zee als de Atlantische Oceaan. Hier vindt je diverse kusten (12 in totaal); oa Costa Brava (van Frankrijk tot Blanes), Costa del Maresme (van Malgrat de Mar tot Barcelona),  Costa del Garraf (van Barcelona tot Tarragona), Costa Dorada, Costa Blanca (van Javea via Alicante tot Cartagena) en Costa del Sol (van Almunecar via Malaga tot Sotogrande).
 • De Noordkust.
  Ligt aan de noordkant van Spanje tussen Frankrijk en Portugal. Deze kustlijn (met 7 kusten) bestaat oa uit Costa da Morte (van Riberia tot A Coruna) en Costa Verde (van Ribadeo tot Val de San Vincente).

Costa Brava (ruige kust):
Een kuststrook van zo'n 200 km. De zand- en kiezelstranden in dit kustgebied worden afgewisseld met indrukwekkende rotspartijen, grotten, baaien en kliffen. Brede zandstranden zijn in deze streek weinig voorkomend, maar juist de kleinere baaitjes geven deze kuststrook haar fraaie uitstraling. Bekende kustplaatsen zijn Blanes, Sant Antoni de Calonge, Lioret de Mar, Palamos en Roses.

Costa del Maresme:
Een kuststrook van zo'n 50 km met een prachtige ligging. De kust bestaat vooral uit zandstrand. Bekende badplaatsen zijn Pineda de Mar en Malgrat de Mar.

Costa Dorada:
Een 216 km lange kuststreek die bestaat uit zowel stranden als rotskust. Bekende plaatsen zijn Salou, Cambrils en Ampolla.

Costa Blanca (witte kust):
Zo'n 240 km kust met veel zandstranden. Bekende badplaatsen zijn Alicante, Benidorm, Cartagena en Elx.

Costa da Morte (kust van de dood):
De kust dankt haar naam aan de steile kustlijn. De kustlijn bestaat uit mooie standen met schitterende vergezichten en pittoreske dorpjes. Enkele bekende plaatsen zijn Carnote, Cee en Corcubion.

Costa Verde (groene kust):
De meeste stranden van deze kustlijn zijn gelegen in schitterende natuurgebieden en spectaculaire landschappen. Bekende plaatsen zijn Lanes en Ribadesella.


Spanje heeft vele steden die zeker een bezoekje waard zijn.

Madrid:
De hoofdstad en tevens grootste stad van Spanje. Ondanks dat Madrid een enorme stad is, heeft de stad iets intiems en zorgen de gastvrije mensen ervoor dat je je er snel thuis voelt.

 • Museum het Prado is een van de bekendste musea van Europa.
 • Plaza de toros de las Ventas is een van de grootste arena's van Spanje.
 • Het koninklijke paleis van Madrid is een paleis met 2800 zalen waarvan je er zo'n 50 kunt bekijken.
 • Real Jardin Botanico is een schitterende tuin waar je uren kunt ronddwalen.

Barcelona:
Kunst, cultuur, een bijna 5 km breed strand, gastronomie; een bruisende stad met voor ieder wat wils.

 • Park Guell is ontworpen door architect Gaudi en het beroemdste park van Barcelona. Geniet van een schitterend uitzicht over de stad vanaf het hoogste punt.
 • Casa Batllo en Casa Mila zijn 2 prachtige gebouwen van Gaudi.
 • De Ramblas van Barcelona is een toeristentrekpleister. De Ramblas is een lange brede weg in het hart van Barcelona met vele zijstraatjes naar bijzondere plekjes. Op de Ramblas zelf is vanalles te zien en kun je genieten in de vele restaurantjes en cafeetjes.
 • De Barri Gotic is het gotische hart van de stad. Smalle straatjes, Romeinse overblijfselen, mooie paleizen, gezellige pleintjes en allerlei winkeltjes en restaurants.
 • De Boqueria Markt is de grootste versmarkt van Spanje; een plek met historische waarde waar je je ogen uitkijkt.

Cordoba:
Een prachtige en cultureel rijke stad omgeven door miljoenen olijfbomen. De stad ligt in het hart van Andalusie.

 • De mezquita (een indrukwekkende kathedraal) is een grote trekpleister.
 • Jaarlijks is er een patiofestival. De mooiste patio's (Cordoba staat bekend om haar vele patio's) worden dan opengesteld voor bezoekers.
 • Dagelijks zijn er Flamencoshows en -festvals; de Flamenco is de dans van Andalusie.

Valancia:
Een stad die een echte/volkse spaanse sfeer uitademt. Vele klokkentorens en feestelijke restaurantjes sieren de stad. Valancia ligt aan zee en heeft prachtige witte stadsstranden.

Toledo:
Deze stad ligt aan de rivier de Taag en wordt ook wel "klein Rome" genoemd en staat bekend als "De stad van de drie culturen".